‘Goed huwelijk tussen menskunde en bedrijfskunde’

Managers denken vaak ‘als ik mijn organisatiestructuur, functieprofielen, klantendatabase, overlegstructuur, etc. maar op orde heb, dan krijg ik wel ritme en regelmaat in de tent’. Een organisatie die de markt als uitgangspunt neemt, begrijpt hoe wezenlijk het is om permanent een goed huwelijk tot stand te brengen.

Een tijd lang laten medewerkers zich wel in een hokje duwen, maar gaandeweg merkt de medewerker dat zijn natuurlijke aandrang het organisatiesjabloon te buiten gaat. ‘Wij moeten steviger gaan sturen en veel duidelijker naar onze mensen zijn, roepen managers dan!’. Een veenbrand, met niet voor het oog waarneembare, wegspringende medewerkers is dan ontketend.

Achter ieder bedrijfskundig proces zitten mensen. Medewerkers ontwerpen het en bewaken het. Zorg dat je bedrijfsproces het functioneren van medewerkers versterkt en het ondernemerschap dient. Beman het met het juiste talent. Verdiep je daarom in het wezen van je mensen. Medewerkers raken de weg kwijt als het proces niet is afgestemd op de (klant)behoefte. Bedrijfsprocessen raken in onbalans als medewerkers niet op souplesse, vanuit talent, hierop worden ingezet.

Verdiep je iedere dag weer opnieuw in het dynamische evenwicht tussen mensen en processen. Zorg voor een beetje onbalans, want dat geeft gezonde scherpte! Succes met menskunde en bedrijfskunde.


Harold Viscaal

Harold Viscaal heeft een eigen veranderfilosofie Grip op succes® (www.gripopsucces.nl) ontwikkelt, waarbij hij organisaties leert hoe zij met fundamenteel veranderende klant- en marktontwikkelingen om kunnen gaan. Hij neemt hen mee in het ‘Omdenken’ (qua mindset), het ‘Omschakelen’ (qua werkmethode) en in de ‘Doorvertaling van de organisatievisie- en strategie’, tot op het laagste niveau in de organisatie. Hij wordt gezien als succesvolle ‘realiteitsverruimer’ en ‘transformeerder’ van instellingen en organisaties die ‘om’ moeten. Hij publiceert zijn ervaringen in diverse columns en werkt aan een kleurrijk boek over de zin en onzin van organisatieverandering en de waanzin en zin van mensen daarbinnen. Harold Viscaal: harold.viscaal@aegte.nl / 06 – 51 41 44 90.

Recente Berichten:

Geef een reactie